STATEMENT: wedstrijd tegen OH Leuven

STATEMENT: wedstrijd tegen OH Leuven

STATEMENT: wedstrijd tegen OH Leuven 1080 1080 Malinwa Supportersorgaan

Het Malinwa Supportersorgaan werd op de hoogte gesteld van de annulering van tickets voor de wedstrijd van aankomende zondag (17/03) tussen OH Leuven en KV Mechelen. Het Supportersorgaan wil graag uitdrukkelijk benadrukken dat de club KV Mechelen niet is meegegaan in de verontrustende heksenjacht die OH Leuven op poten heeft gezet en we de toegepaste handelswijze betreuren. De thuisclub wist geen maatregelen te nemen voor de ticketverkoop en lijkt nu in een paniekreactie op basis van willekeur supporters de toegang tot de wedstrijd te ontzeggen.

Met dit kort statement wensen we de absurditeit van de aanpak in Leuven en de disproportionele voetbalwet die deze aanpak mogelijk maakt te benadrukken. De wet verbiedt supportersclans door elkaar te laten zitten in stadions en beperkt het toegangsbereik voor tegenstanders door middel van het inleggen van een perimeter. We pleiten als Supportersorgaan al jaren voor meer respect voor fans en de huidige strenge bepalingen in de voetbalwet spreken dit volmondig tegen. We vinden de inhoud van de huidige voetbalwet dan ook ronduit triest. Dat gezegd zijnde, vragen we ons luidop af hoe OH Leuven kan vaststellen welke toeschouwer voor welke club supportert. Het is onmogelijk om op een gegronde basis te bepalen wie supporter van welke voetbalclub is. We stellen dan ook luidop vragen bij de onbegrijpelijke methoden die OH Leuven heeft gebruikt om, op basis van vermoedens, dit toch te proberen bepalen voor elk van hun ticketkopers.

Om zowel ethische overwegingen als de privacywetgeving weigert de club KV Mechelen haar klantenbestand te delen, zodoende deden ze dit dus ook niet met de club OH Leuven, ondanks hun verzoek dit wel te doen. We benadrukken dat KV Mechelen zorgvuldig met persoonsgegevens omgaat en dit niet eenvoudigweg met externe partijen deelt. Er wordt zeer veel waarde gehecht aan GDPR.

Een aanpak die toeschouwers weert op basis van woonplaats, openbare informatie die men op internet vindt of andere criteria, staat haaks op alles waar wij als supportersschare voor staan. Het is teleurstellend om te zien hoe dergelijke praktijken worden toegepast in het voetbal, een domein dat volgens ons juist een platform zou moeten zijn voor vreugde, verbinding en plezier. Het Malinwa Supportersorgaan komt op voor de rechten van supporters en pleit voor meer respect voor fans. Het weigeren van supporters op basis van al dan niet correcte info die pakweg op sociale media wordt gevonden, staat hier loodrecht tegenover. We vinden deze discriminerende maatregel volstrekt ridicuul en betreuren de faciliterende rol van de voetbalwet en politiediensten in deze toestanden.

Als de club OH Leuven op voorhand de nodige acties ondernomen had en enkele beperkingen op de ticketverkoop voor hun thuistoeschouwers had opgelegd, had deze discussie nooit kunnen ontstaan. Indien ze Mechelse supporters wouden weren, wat we volkomen zouden begrijpen, hadden ze op voorhand de nodige restricties moeten opleggen. De enige restrictie die geldt is de verplichte buscombi-regeling voor de bezoekende supporters, maar dit is een (naar onze mening eveneens lichtelijk dubieuze) maatregel van de politiediensten en niet van de club OHL. Het is jammer dat men nu terugkomt op eerder genomen beslissingen en men, uit een soort paniekreactie, discrimineert op basis van vermoedens.

We hebben ernstige bedenkingen bij het ongefundeerde onderzoek dat de thuisclub voert, waarbij personen op basis van vermoedens worden uitgesloten vanwege een vage associatie met Mechelen die al dan niet correct is. Dit lijkt ons geen juiste aanpak. We zijn daarenboven weeral verontwaardigd hoe de vele strenge maatregelen en acties in het modern voetbalwezen de supporter, die voor ons nog steeds de belangrijkste schakel in het voetbal is, zeer vaak onterecht kwelt.

De KV Mechelen supporter kijkt uit naar komende zondag en zoals bij iedere wedstrijd van onze geliefde club zien wij dit als een evenement waarbij de beleving en het enthousiasme van voetbalfans de boventoon moeten voeren, ongeacht hun woonplaats of achtergrond die op het internet vindbaar is.