Open brief gemeentebestuur Knokke-Heist

Open brief gemeentebestuur Knokke-Heist

Open brief gemeentebestuur Knokke-Heist 591 591 Malinwa Supportersorgaan

Met verbazing en teleurstelling vernamen we dat onze 1/16e finalewedstrijd in de Croky Cup, tegen Knokke FC, op dinsdag 31 oktober dient te verlopen met de verplicht buscombi-regeling voor de afreizende Mechelse supporters. Deze beslissing werd genomen door de ordediensten en het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Wij vragen hen op deze beslissing terug te komen en om dialoog.

Het Supportersorgaan verzond onderstaande open brief naar het gemeentebestuur van Knokke-Heist in naam van de Malinwasupporters. Wij hopen dat zij gehoor zullen geven aan deze oproep en houden jullie op de hoogte van eventuele verdere evoluties in dit dossier.

Beste,

Namens de supporters van familieclub KV Mechelen willen wij graag onze zorgen en vragen met betrekking tot de wedstrijd op dinsdag 31 oktober tegen Royal Knokke Football Club in de 1/16e finale van de Croky Cup met u delen. Een affiche die bij onze supporters heel wat volk op de been brengt en hen een onvergetelijke avond kan bezorgen.

KV Mechelen staat bekend als een club met een sterke bekertraditie en geniet de steun van een toegewijde fanbase. Een uiterst trouwe supportersschare, die de laatste jaren alle onmogelijke aanvangsuren heeft moeten trotseren, inclusief oneindig veel buscombi-regelingen.

Wij, een club met weinig tot geen ongeregeldheden op onze naam, krijgen het merendeel van alle uitwedstrijden in de competitie te kampen met deze regeling. Uiteraard met enige frustratie als gevolg. We gaan er dan ook vanuit dat wanneer wij onze eerste ronde in de Beker van België afwerken geen rekening hoeven te houden met zulke strenge maatregelen.

Al zeker niet wanneer we uitkomen tegen een club, met alle respect, uit de amateurreeksen.

Al zeker niet wanneer deze wedstrijd aan de kust wordt afgewerkt en dus ideaal voor de fans is om er een daguitstap van te maken.

Al zeker niet wanneer de volgende dag een wettelijke feestdag is en vele supporters dus graag een overnachting zouden boeken en eventueel de dag nadien nog wat toeristische activiteiten plannen.

Het was dan ook met enorme teleurstelling, en met even grote verbazing, dat wij vernamen dat deze wedstrijd volgens de verplichte buscombi-regeling zal afgewerkt worden. Des te onwezenlijker omdat onze bekerduels in het verleden steeds gemoedelijk en zonder noemenswaardige incidenten verliepen.

Om bovenstaande redenen zetten wij zeer veel vraagtekens bij deze combi-regeling. Wij hopen op enige ruimte tot overleg en enige flexibiliteit. We zijn van mening dat onze supporters hun uitstap naar de kust moeten kunnen genieten, en dit zonder beperkingen op hun vrijheid. We zien niet in waarom het bezoeken van lokale horecagelegenheden of het boeken van slaapaccommodaties in uw gemeente problemen zou veroorzaken. Integendeel, deze activiteiten komen zowel de gemeente Knokke-Heist als de Knokse horeca ten goede.

Daarnaast is er ook nog het ecologische aspect. Vele fans zouden traditioneel de trein nemen om naar de kust te reizen, vooral als ze een daguitstap en/of overnachting plannen. Helaas is treinreizen niet toegestaan vanwege de buscombi-regeling. In plaats daarvan moeten een 15-tal bussen een totale afstand van minstens 250 km afleggen. Wat neerkomt op onnodige uitstoot veroorzaakt door de beslissing van een gemeentebestuur dat zichzelf als milieubewust beschouwt. Dit is weer een punt dat voor ons moeilijk te begrijpen is.

Tevens moeten supporters door die verplichte busrit vroeg vertrekken om op tijd ter plaatse te geraken. Vanuit Mechelen zou een bus al vóór 18u moeten vertrekken om de aftrap te halen. Voor velen is dit compleet onhaalbaar op een werkdag. Zo worden bepaalde supporters dus uitgesloten, wat voor ons onaanvaardbaar is.  Dit heeft twee directe gevolgen: ten eerste zullen sommige fans deze wedstrijd moeten missen, en ten tweede zal dit in de praktijk leiden tot mensen die de combiregeling niet naleven en toch zelf met de auto naar de wedstrijd gaan.

De belangrijkste stakeholders in het voetbal, de supporters, worden hier wederom niet gehoord. Na de laatste jaren talloze onmogelijke speeldagen en -tijden te hebben getrotseerd, verdient onze aanhang véél beter.

We begrijpen dat deze beslissing voor u een professionele ambtelijke beslissing is met ongetwijfeld de beste intenties. Desondanks vragen we u om het bredere perspectief in overweging te nemen. Die beslissing neemt iets af van de honderden supporters die iedere week trouw op post staan, in weer en wind, op eender welk onmogelijk uur, met of zonder vervoersregeling die hetzelfde regime kent als een gevangenentransport. Dit soort beslissingen lijken alsmaar te accumuleren en onze supporters lijken onnodig beperkt te worden.

Wij vragen u, vanzelfsprekend, om deze buscombi-regeling op te heffen, maar daarnaast vooral om een open dialoog. Zou u in eerste instantie ons al van de nodige toelichting kunnen voorzien die deze beslissing kadert?  

Ons inziens is dit een zoveelste onbegrijpelijke beslissing die de voetbalsupporter onterecht kwelt, maar we verwelkomen graag de mogelijkheid tot overleg.

Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

Geel-rode groet,

Het Malinwa Supportersorgaan