Respect voor Fans: laat je niet langer dribbelen

Respect voor fans

Respect voor Fans: laat je niet langer dribbelen

Respect voor Fans: laat je niet langer dribbelen 960 600 Malinwa Supportersorgaan

Bekruipt jou ook soms het gevoel dat het voetbal vroeger plezieriger was? Dat de gewone supporter van de eerste rij verdreven is door het onafscheidelijke duo geld & zaken? Wordt het niet tijd dat er opnieuw wat meer naar de tribunes geluisterd wordt? Dat het voetbal een beetje terugkeert naar zijn roots? We moeten niet naïef zijn: het wordt nooit meer zoals het was. De voetbalwereld is nu eenmaal professioneler geworden, en er gaat veel meer geld in rond – dat draai je niet in één nonchalante beweging terug. Bovendien zijn businesspartners vaak veel meer trouwe supporters dan handige rekenaars. Maar betekent dit dat de gewone supporters herleid mogen worden tot een kleur- en willoze massa? Dat de tribunes genegeerd kunnen worden? Dat de grote beslissingen boven onze hoofden genomen moeten worden? Niet dus! Wij roepen op tot protest. Niet naïef. Evenmin agressief. Wel duidelijk en zichtbaar. En goed georganiseerd. Zodat we niet langer genegeerd of weggelachen kunnen worden.

Daarom richten we één grote beweging op met één duidelijke boodschap: ‘Respect voor fans’.

Er zullen acties volgen in de toekomst. Daarvoor zullen we iedereen nodig hebben die het spelletje in het algemeen en KV Mechelen in het bijzonder een warm hart hart toedraagt. De bedoeling is om op diverse manier drie grote actiepunten onder de aandacht te brengen.

1. Het verdwijnen van de play-offs

Zowat elke supporter krijgt maagkrampen en vervelende huidaandoeningen van het systeem met play-offs, en verlangt terug naar de oude competitieformule. Weet je nog: de kampioen die gewoon de kampioen is, de laatste die rechtstreeks degradeert en de voorlaatste die de eindronde met de tweedeklassers speelt. Want laat je niet imponeren door gillende voetbalanalisten: de play-offs schieten hun doel schromelijk voorbij. Ze leveren vooral bang en zielloos voetbal op, en het pimpen van het niveau van de Belgische competitie is ook al niet gelukt. Vooral play-off twee is een tragische oefening in zelfkastijding: kortademig voetbal zonder doel. Waar de play-offs dan weer wél in geslaagd zijn: de ticketprijzen opdrijven. Grote voetballanden als Spanje, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië benijden ons ongetwijfeld om deze visionaire competitieformule.

Veel fanatieke supporters – bij KV Mechelen maar ook bij andere clubs – hebben sinds de invoering van de nieuwe formule ervoor gekozen om de wedstrijden in de play-offs niet bij te wonen. Met een bloedend supportershart, dat spreekt. Omdat dat signaal te weinig zichtbaar was, kiezen we in Mechelen nu voor een andere weg. We zullen opnieuw aanwezig zijn om van de vele bedeesde stemmen één luide stem te maken – tégen de play-offs, vóór een faire competitie.

2. Een vaste kalender

We willen een kalender die vooraf vastligt, en alleen gewijzigd kan worden in functie van de Europese competities en de bekerwedstrijden. Op dit moment voelen we ons pionnetjes op het lucratief schaakbord van de televisiezenders: de dagen en aanvangsuren van de wedstrijden worden voortdurend veranderd, vaak slechts enkele weken voor het speelweekend. Dingen plannen naast het voetbal wordt een huzarenklus, afspraken krijgen steeds het label ‘onder voorbehoud’. Wij vragen dat bij het begin van de heen- en de terugronde de kalender wordt vastgelegd, en dat daar daarna niets meer aan verandert. Zodat elke supporter weet wanneer hij of zij naar het voetbal kan, wie een duur abonnement betaald heeft geen wedstrijden hoeft te missen, en businesspartners in hun drukke agenda tijd kunnen vinden om zaken en sport te combineren.

3. De opwaardering van de Beker van België

De bekercompetitie is misschien wel het beste voorbeeld van wat er schort aan het Belgisch voetbal, wegens klinisch dood: nauwelijks interesse van supporters, een geleide loting die bekerstunts haast uitsluit, eersteklassers die pas in de 16de finales aan de slag gaan. Weg zijn de passie, de opwinding, de verrassing. Terwijl vier betrekkelijk eenvoudige ingrepen de Beker van België flink kunnen opwaarderen. De eersteklassers die vroeger aan de slag gaan. Geen geleide loting. Geen heen- en terugwedstrijden. En een verbod op het afkopen van het thuisvoordeel.
Johan Timmermans, onze voorzitter, ijverde binnen de Pro League recent nog voor deze suggesties, maar veel clubs hebben, verslaafd aan eigenbelang, geen oor naar deze aanpassingen, ook al betekent dat dat de bekercompetitie stilaan aan palliatieve zorgen toe is.
Daarom dus: ‘Respect voor Fans’ – een initiatief van de aanhang van Malinwa dat hopelijk snel weerklank vindt bij de supporters van andere eerste- en tweedeklassers.

Wil jij dat de passie van de supporter meer respect scoort? Dat er geluisterd wordt naar onze verzuchtingen? Kan je je vinden in onze actiepunten? Like dan de Facebookpagina ‘Respect voor Fans‘. Op die manier geef je zelf een eerste signaal, en blijf je op de hoogte van onze acties.

Het is tijd dat we ons laten horen. En dat er geluisterd wordt. Want al dragen we geen maatpak: wij zijn de belangrijkste aandeelhouders van het voetbalbedrijf.