Nederlandse lessen gaan van start

Nederlandse lessen gaan van start

Nederlandse lessen gaan van start 960 600 Malinwa Supportersorgaan

Tussen de pittige trainingen door zijn de spelers ook begonnen aan de Nederlandse lessen.
Vanuit het supportsersorgaan Malinwa kwam na het voorbije seizoen de duidelijke vraag om de band tussen spelers en supporters te versterken. Hiervoor zijn een aantal acties genomen door het orgaan, in nauwe samenwerking met het bestuur van KV Mechelen.

 

Welkomstbrochure

We merken dat voetballers vaak aan hun lot worden overgelaten, buiten de trainingen en de verplichte aanwezigheid op de club, zijn ze vooral op zichzelf aangewezen. Niet erg als je volwassen bent en de taal meester bent. Een heel aantal spelers is de Nederlandse taal echter niet machtig en zo ontstaat een kloof tussen speler en supporter, maar ook tussen de speler en de club en de stad waar hij woont. Eerste zaak is dus om de speler beter op te vangen. Binnen de club heeft elke speler alvast de nodige aanspreekpunten, wij dachten dat het nodig was nog meer informatie ter beschikking te stellen. Daarom hebben we een welkomstbrochure in elkaar gestoken, samen met de club zorgen we in deze brochure voor informatie over de club, nuttige telefoonnummers van de club, maar ook daarbuiten (dokters, ziekenhuis, post, winkels, bibliotheken en dergelijke). De brochure is beschikbaar in het Engels, Frans en Nederlands. Elke speler kreeg er ondertussen eentje, samen met de DVD “100 jaar KV Mechelen” (om de gewijde geschiedenis te leren kennen), de Malinwa CD en een roodgele sjaal. Net voor de Fandag geven we nog een les ‘Malinwa’ zodat ze begrijpen wat voor een club we zijn en wat ze zullen meemaken tijdens dit familiefestijn.

 

Nederlandse les

Onder impuls van onze coach is er vandaag begonnen met lessen Nederlands voor onze anderstalige spelers. In een ongedwongen sfeer krijgen ze de kans om onze taal te leren zodat ze zich op termijn kunnen uitdrukken op het veld en daarbuiten. En we moeten het zeggen, de aanwezige spelers en coach waren enthousiast na de eerste les. Ook nadien in het spelershome bleven ze oefenen met hun Nederlands sprekende collega’s. De  lesgeefster is een professionele leerkracht, die haar sporen verdiende met het geven van Nederlands aan anderstaligen. Ook haar viel op dat de spelers vanaf het eerste moment enthousiast meewerkten. We zijn erg blij met deze nieuwe initiatieven en hopen dat ze mee zorgen voor een betere sfeer binnen de spelersgroep, opvang van spelers en versteviging van de band tussen spelers en supporters. Het zijn volgens ons fundamenten waarop we kunnen verder bouwen.

 

Niet storen

We willen vragen aan supporters en journalisten (want die hebben uiteraard interesse voor deze projecten) om de spelers niet te storen tijdens deze lessen, het is net de bedoeling om hen in een ongedwongen sfeer te blijven motiveren,. We hebben geen boodschap aan uitgebreide verhalen en beeldverslagen, we hopen dat iedereen dit wil respecteren.

 

NederlandseLes1

 

NederlandseLes2