Gloria gaat voor de dames

Supportersclub Gloria

Gloria gaat voor de dames

Gloria gaat voor de dames 960 600 Malinwa Supportersorgaan

Met veel trots kunnen we de geboorte aankondingen van de eerste supportersclub van de KV Mechelen Dames, die de naam Gloria mee kreeg.

Gloria? Een vrouwelijk woord dat toch winnaarsdrang uitstraalt – ideaal dus voor onze KV Mechelen Dames. Bovendien is het niet zo eenzijdig als bijvoorbeeld ‘Victoria’, want voor ons telt méér dan enkel de overwinning. We willen dat de speelsters ons trots maken, door de resultaten én de houding op en naast het veld. Goede katholieken onder u kennen bovendien vast ook ‘Ad majorem Dei gloriam’, een naam die goed past bij de katholieke origines van KV Mechelen. En laten we vooral niet vergeten dat ‘Glory, Glory <ploegnaam>’ ook een overbekende voetbalhymne is, die door Tottenham Hotspur, Leeds United, Manchester United en heel wat andere teams wordt gebruikt. Daarmee is de cirkel rond: Victorie, passie, Glorie.

Waarom?

We stellen ons twee doelen bij de oprichting van onze
supportersclub: het uiten van onze liefde voor KV Mechelen en het promoten van het damesvoetbal in het algemeen. Uiteraard ligt de focus op de doorsnede van die twee: we willen meer beleving creëren en supporters meer betrekken bij de damesploegen van KV Mechelen. Na het glorierijke seizoen 2013/2014, waarin beide damesploegen kampioen werden en bovendien de Beker van Antwerpen wonnen, zijn we voor het eerst supporters van een ploeg in de nationale afdelingen van het Belgische damesvoetbal. De dames hebben hun prestatie geleverd op het veld, wij willen hen nu matchen naast de lijn.

Helemaal nieuw?

Nee, dat niet. Met Gloria (Damesafdeling KV Mechelen) blazen we de oude Damesafdeling nieuw leven in. In 1924 werd de
“Damesafdeling: Na plicht, vermaak” opgericht als supportersafdeling exclusief voor vrouwen. Die afdeling kende een grote bloei tot de jaren 1950, maar raakte vanaf het voorzitterschap van Willy Dussart (en de groeiende acceptatie van vrouwen in andere supportersclubs) wat in verval. Exact 90 jaar na de oprichting van deze Damesafdeling komt daar dus verandering in: we zijn nu niet meer enkel voor vrouwelijke KV-supporters, maar steunen de vrouwelijke spelers van KVM. Nog steeds een Damesafdeling dus, maar toch net wat anders – vandaar ook de nieuwe naam.

Wat?

Wat we gaan doen is weinig origineel: we willen de dames van KV Mechelen steunen door zo veel mogelijk supporters naar de thuis- en uitwedstrijden te krijgen. We willen de fans betrekken bij de ploeg en de nog-niet-fans laten zien dat het niveau van damesvoetbal veel hoger is dan wat ze verwachten. Dàt we dat doen is echter wel origineel: bij ons weten zijn we de eerste supportersclub die specifiek is toegewijd aan een damesploeg in België (en zelfs momenteel de enige in de Benelux).

Wie?

Onze supportersclub bestaat zowel uit mensen die al jaar en dag fan zijn van de KV Mechelen Dames, als uit nieuwkomers die het damesvoetbal een warm hart toedragen. We willen openstaan voor iedereen en een positieve sfeer uitdragen: eerst en vooral naar de KV Mechelen Dames, maar ook naar de andere afdelingen van KVM én naar alle andere damesploegen.

Waar?

Gloria kreeg onmiddellijk de steun van Bruno en Tiny, die de KV Foyer uitbaten op de speelvelden van de damesploeg. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we de steun die ze beiden al lang aan onze damesploegen geven, honoreren door van hun KV Foyer ons clublokaal te maken. Ons thuisadres is dan ook Liersesteenweg 206, Mechelen.

Wanneer?

De oprichting van Gloria geschiedde op het fanweekend van KV Mechelen (19 juli 2014). Onze eerste zichtbare activiteit wordt het Maneblussertornooi van de KV Mechelen Dames (15 augustus 2014). Vanaf dan zal iedereen die dat wil, zich ook echt kunnen inschrijven.

Dit melden u vol trots:
Lien Kerremans (voorzitter)
Joost Buttiens (penningmeester)
Maarten Reul (secretaris)